Polje III

Ljubljana, Slovenia, 2012


open international competition

Housing Fund of the Republic of Slovenia

Polje, Ljubljana

Site area
8.487 m2

Building area
2.546 m2

Total floor area
7.978 m2


reinforced concrete

ceramic tiles

SADAR+VUGA (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Mirjam Milič, Grega Mervič, Tina Hočevar, Andreas Cesarini, Zaš Brešar)

Polje III is designed with a compact rationally organized naturally ventilated underground parking and four identical, compact volumes. A ceramic facade ensures easy maintenance. The landscape layout is formed with attractive and organic large green areas. Given the small size of the housing it is necessary to provide quality open space that offers both companionship and privacy.

Polje III is designed as a modern neighbourhood with strongly expressed identity, providing both a quality living environment as well as a field of identification for future occupants to their living space.

The first level of identification present architectural and landscape solutions that establish a sense of community. Four buildings are located on the site in a way that allow a clear view towards the open cultural landscape. The external arrangement of parking and common areas becomes a space of access, as well as a place for meeting, play or leisure.

The second level of identification is our garden in the sense that the landscape arrangement with its soft lines provide a sense of security and comfort. Arrangements between the blocks give the appearance of living in the garden and also offers some features of living garden. Thus the designed residential landscape provides both isolation and informal socializing.

The cladding of all four residential buildings are overlapping horizontal and vertical strips of ceramic tiles. The tangle of the strips evokes a textile pattern, highlighted by vertical and horizontal lines of different tones of green. The volume of each building consists of four ‘textile’ surfaces. The shape and size of the balconies on the sides of the building is the result of interweaving bands of the ceramic facade. The balconies  act as horizontal strips pulled from a level of the facade surface. This gives the balconies their curved surface. The balconies are indented by floor levels creating a dynamic effect of the facade surface and prevents subsequent glazing of the balconies.