King’s house on Golf Course Bled

Bled, Slovenia, 2016 - under construction

Type
leisure

Source
project commission

Client
Eligo Bled, d.o.o.

Address/Site
Golf course Bled, Slovenia

Building area
1000 m2

Total floor area
1.780 m2

Program
golf club hose, hotel with 10 rooms

Structure
existing brick and concrete structure, new steel and wooden roof structure

Cladding
stone, wood, plaster

Materials
exposed concrete vaulting, wooden paneling, upholstered walls, textile flooring

Architect
SADAR+VUGA (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Vita Kobal, Sandi Lalić, Tina Hočevar, Tina Špat, Tjaša Plavec, Vanessa Konec, Katarzyna Fuzsara)
landscape architecture: Darja Matjašec, u.d.i.k.a.

Tourism in Bled started in 1855, when Swiss hydropath Arnold Rikli acknowledged the value and advantage of the local climate. More and more tourists followed Rikli’s patients, spending their holidays in a healthy and beautiful environment. Between both wars Bled became a top metropolitan resort in Yugoslavia and the center of the political and diplomatic life during the summer months. The royal family Karađorđević made Bled their summer residence.

Construction of the golf course started at the initiative of the royal family. It was opened in 1937 and is still the oldest and largest course in Slovenia and one of the most attractive in Europe.

In 1938, a large and luxurious rustic mansion – golf club house – was built according to the plans of architect Franc Kuglič. The tripartite division on the stone base, the dynamic ground floor and a mighty roof gave this building a status of the main building at Golf course Bled. In the decades that followed, the King’s house was often renovated and expanded. The additions took away some of the architectural and spatial qualities of the building, making it less monumental, oddly proportioned and at points unfunctional.

The building will be thoroughly renovated, again becoming the most prestigious golf club house in the region. It will be designed as the heart of the completely renovated King’s golf course in Bled.

The renovation will fully respect the architecture of the existing building, exposing its concrete vaulting and rich stucco and frescoes. The original structure will become a framework within which various rich ambients will be placed. The ground floor will hold the reception and the amenities for the players. First floor will become the new social space with a bar, an open kitchen, lounge room with a fireplace, club space and a trophy room. A restaurant will be positioned in the western pavilion. The whole floor will be designed in several ambients, offering comfort and pleasure in different social settings. Each of the ambients will have its own visual identity while complementing the whole.

Ten hotel rooms, some of which interconnectable, will be positioned in the mighty roof of the hotel.

The club house will be furnished in a mix of classic, contemporary and traditional styles – chosen vintage elements are going to be carefully combined with custom made pieces and contemporary furniture.

Functionality of the building will be complemented by the landscape design: the building and its surroundings will be integrated into the complex by spacious terraces, balconies and functional outdoor areas, overlooking the golf course and the Alps. The horticultural scheme will follow the landscape design of the golf course.

The building is designed as a mix of different atmospheres that will allow the visitors functional comfort and enjoyment in rich, bright and relaxing ambients.