Drogerie Markt

Ljubljana, Slovenia, 2002-2003

offces and workspace

project commission

Drogerie Markt

Industrial zone, Ljubljana, Slovenia

Site area
10.896 m2

Building area
1.093 m2

Total floor area
11.946 m2

basement + ground floor + 2

offices, conference rooms, storage

concrete structure with reinforced steel structure

courtain wall façade, thermo metal insulated panels

SADAR+VUGA (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Goran Golubič, Lorenka Stropnik, Tomaž Čeligoj, Savo Bremec)

Branko Cvetkovič, Hisao Suzuki, Ramon Prat

Business and warehouse premises of the DM cosmetic chain will inhibit the renovated business and warehouse premises of the former fork-lift factory in the Litostroj industrial complex.

The generic office building is separated from the warehouse building by a long narrow space in between, transformed into a reflected patio. This is where a deformed reflection of the façade “superstudio” grid, surrounding the office building, appears on the reflective wall of the warehouse building across the patio’s hanging garden. Unchanging, abstract grid, completely disguising the proportion of the building, becomes the background for the changing events within and around the building. The grid, being neutral, intensifies the perception of changes: a break on the patio, work in the office, at day and night, seasonal changes in nature around the building. Even the slightest change becomes noticeable thanks to the neutral character of the grid.