Extension of the Clinic for Infectious Diseases UKC Ljubljana

Extension of the Clinic for Infectious Diseases UKC Ljubljana

Ljubljana, Slovenia 2021

Type
infection clinic

Source
public competition

Client
UKC Ljubljana, Slovenia

Address/Site
Japljeva ulica,  Ljubljana, Slovenia

Site area
12.216 m2

Building area
2.887m2

Total floor area
14.173 m2

Program
hospice department, administration department, services, garage

Structure
reinforced concrete

Cladding
glass, aluminium

Architect
SADAR+VUGA (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Matjaž Bahor, Monika Rus, Belen Villan Fernandez, Petko Grabljić)

Structure:
ELEA iC (Jure Snoj, Milan Kušenič, Drago Kitner)

Consulting:
AFRY Stockholm (Stefan Cartling, Eva Robertsson, Göran Dalaryd, Jan Magnusson, Yang Chen)
LRB AB (Lars Bylund, Samo Kralj, Mats Thoren)

Landscape architecture:
AKKA (Luka Javornik)

Electrical engineering: BIRO ES (Viktor Drašler, Primož Spetič, Matjaž Moškrič)

Fire safety consulting: FojkarFire (Andrej Fojkar)

Sustainability consulting: CES clean energy solutions Vienna (Andreas Karl

The open competition for the new Extension of the Clinic for Infectious Diseases UKC Ljubljana predicted the competition in two stages. The subject was a project of the reorganization of the clinic in two phases – reconstructing the existing building and adding the newly planned extension to the clinic.

The new Infectious Diseases Clinic Ljubljana is a compact building with a large inner atrium, positioned in the center of the site so as to be as far away from the street grid as possible. Together with the existing historic building, it forms an ensemble of two buildings in a setting of greenery, with an accentuated treatment park in the north-western part of the site.

The new building has a curved form, which derived from the function of the building. It establishes a respectful contrast with the existing Fabiani building with its protected external circulation. The building becomes a spatial symbol of the infectious diseases clinic of the future.

The compact volume of the building with a large light atrium is adapted to the existing buildings on and adjacent to the site in such a way as to allow good quality daylighting of the spaces below ground level.

The short-term adaptability of the building is ensured by the repetition of floors with standard patient rooms and the even distribution of corridors and vertical communication cores.
Circular internal corridors ensure that routes within the clinic and between parts of the building are kept as short as possible.

Depending on the extent and degree of contagious diseases at any given time, it is possible to organise the separation of different zones within each individual floor to protect against the transmission of infections.

The building ensures the smooth  operation of the clinic, both during construction and in different situations – epidemics, seasonal needs, etc.